Začínáme s aporty

Na táboře ve Žluticích nám Zuzka ukázala, jak začít s aporty. Během toho týdne se Bella naučila aport držet, chodit s ním a pustit na povel. Doma jsme tedy museli dopilovat to, aby pochopila, jak ho brát přímo ze země (by se řeklo, že je to přece prkotina, pes bere plno věcí přímo ze země, ale ty aporty prostě ze začátku nechtějí).

Dalo to trochu zabrat, ale jakmile Bellu zjistila, že vlastně o nic nejde, mohli jsme pokročit k dalšímu kroku, a to odhodit aport dál před ni a za chůze u nohy ho sebrat a pokračovat dál.  A poslední fáze, vyslat Bellu pro aport na volno...

 

Postupně budeme přidávat zátěž, teď jsme pouze na 0,5kg, až na nějaký minimálně 3kg dummík. A nakonec chlupaté/pernaté dummíky, které přejdou ve skutečnou zvěř...No, máme o zábavu postaráno na dalších pár týdnů/měsíců :-)

A s tím také souvisí problém č. 2, kde uskladňovat mrtvolky na výcvik?! Panička už pracuje na ukecání páníka, že by nebylo od věci pořídit si nějaký menší mrazák do garáže, jednak super na maso (protože barfujeme), a hlavně by bylo místečko i pro nějakého toho zajíčka, bažantíka či kachničku :-)